El recorregut per la Física de Partícules

 
 
Menu Principal
Ones
Tub de Braun
CERN
Traces de les partícules
Interacció forta
Interacció feble
Interacció electromagnètica
Danys
 
Amb la col·laboració de 

Introducció

 
 

Què té a veure la Física de partícules amb la teva vida?...
Més del que et penses!!!


Considerem, per exemple, el terme RADIACIÓ.
Hi ha molts tipus de radiació. Els raigs del sol, per exemple, són un tipus de radiació.
Potser també coneixes, de proves mèdiques, els raigs X, amb els quals es pot examinar l'interior de les persones o dels objectes, la qual cosa permet fer diagnosis mèdiques.
A més a més, segur que ja has sentit anomenar en els mitjans de comunicació el terme radiació radioactiva, que també és un tipus de radiació.

Una cosa comuna a totes aquestes i a totes les altres radiacions és que estan fetes de "partícules".

 

Un altre terme clau és el de Big Bang.
La qüestió de l'origen de l'Univers és una pregunta fonamental, que ja es feia la gent a l'Antiguitat. Avui sabem que l'Univers va començar en el Big Bang. Tot i així, en què va consistir exactament el Big Bang, i què va passar en els primers instants de l'Univers, encara no està del tot clar. La Física de Partícules és l'encarregada de trobar les respostes, ja que el nostre Univers està fet de partícules fonamentals, i aquestes van néixer en el Big Bang.


També hi ha varies coses de la nostra vida quotidiana molt relacionades amb les partícules: les partícules troben aplicació en els televisors i en els mòbils. Què tenen a veure les partícules amb aquests aparells, ho aprendràs més endavant en aquesta web.
 

Potser ja se t'ocorren, espontàniament, més aplicacions o aparells en les que les partícules tenen un paper important...


 

Fixa't doncs que, de fet, ja la coneixes la física de partícules pel teu dia a dia!
Naturalment, això no és tot el que hi ha per saber sobre Física de Partícules. N'aprendràs més si continues per les pàgines següents del Recorregut.