Ταυτοποιώντας ενδιαφέροντα γεγονότα από το LEP

Ο σκοπός αυτών των ιστοσελίδων είναι να σε κάνει ικανό να ταυτοποιείς (αναγνωρίζεις) μερικές ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις σωματιδίων, ή όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, "γεγονότα". Αυτά τα γεγονότα έχουν καταγραφεί από τα πειράματα OPAL και Atlas στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων CERN που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη. Ο ανιχνευτής OPAL λειτούργησε από το 1989-2000 στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Ηλεκτρονίων-Ποζιτρονίων (Large Electron-Positon collider, LEP), ο οποίος ήταν, στην εποχή του, ο μεγαλύτερος επιταχυντής παγκοσμίως. Ο ανιχνευτής ATLAS βρίσκεται στον νέο, πολύ πιο ισχυρό, Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC). Στον LHC, σε αντίθεση με τον LEP, θα συγκρούονται δέσμες πρωτονίων.

Η έμφαση δίνεται στη δική σου ενεργό συμμετοχή. Προσπάθησα να εξηγήσω, όσο πιο απλά γίνεται, τα βασικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζεις για το πείραμα και τα διάφορετικά είδη γεγονότων που μπορεί να συμβούν. Αλλά το κυρίως τμήμα αυτής της εφαρμογής είναι όταν εσύ θα παίξεις το ρόλο του "ντετέκτιβ σωματιδίων" και θα αναγνωρίσεις μόνο σου το είδος του κάθε γεγονότος.Πίνακας ΠεριεχομένωνΑν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα γεγονότα ψάξε στο διαδίκτυο.


Σημείωση για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή στο πλαίσιο των MASTER CLASSES.

1) Πιθανότατα, θα "τρέχεις" αυτή την εφαρμογή τοπικά. Πλήρης έκδοση βρίσκεται στην διεύθυνση: http://hepwww.ph.man.ac.uk/~wyatt/events/home.html, η οποία θα διατηρηθεί και θα επεκταθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
2) Οι "δοκιμασίες" που περιέχει η εφαρμογή ίσως είναι περισσότερες από όσες θα μπορέσεις να επεξεργαστείς στο διάστημα των δύο ωρών. Παρόλα αυτά, αν ενδιαφέρεσαι, θα μπορούσες να συνεχίσεις στο σπίτι ή στο σχολείο.


ΕυχαριστίεςΣυγγραφέας: Terry Wyatt.
και ενημερώθηκε με Matthias Schoene
Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 1997.
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2009