Önümüzdeki sayfadaki resim galerisi ilerideki sayfalardaki açıklamaları anlayabilmek için gerekli olan Feynman diyagramları hakkında bilgileri içermektedir. Örnek olarak Müon kullanılmıştır. Müon, Fizikçiler arasında çok iyi bilinir ancak halk arasında çok bilinen bir parçacık değildir. Atmosferdeki atomlarla, kozmik parçacıkların çarpışması sonucunda oluşur ve vücudumuzdan geçerek yoluna devam eder. Deniz seviyesinde tırnak kadar olan bir alanda dakikada bir müon tespit edebilirsiniz. (Sizce vücudunuzdan bir sene içinde kaç tane geçiyor?)



Soldaki 3 resimde Müon'un bozunumunu sıralanmıştır, ve son resimde ise bir müon-antimüon etkileşimini ve yok oluşu resmedilmiştir.



  • Kozmik ışın müonlarının bozunmadan önce milisaniyenin 1/500' ü kadar bir ömürleri vardır. Bu resimde müonun bir W- parçacığına ve bir müon nötrinosuna bozunmasını anlatan Feynman diyagramını görebilirsiniz. W- parçacığı kendi kendine bir elektrona ve elektron anti-nötrinosuna bozunmaktadır. Bu diyagramda kronolojik sırasıyı yatay eksenden görebilirsiniz (zaman, t ile gösterilmiştir). Uzaysal sıralanmayı dik eksenden (uzay, s ile gösterilmiştir.) görebilirsiniz. Feynman diyagramında her zaman gelen ve giden bir parçacık vardır (burada:müon, nötrinolar ve elektron) Leptonlar, ortasında oklar olan düzgün çizgilerle gösterilmiştir. Zayıf (W, Z) ve elektromanyetik (γ) etkileşimin mesajcı parçacıkları ise dalgalı çizgiler ile gösterilmiştir. Anti-Leptonlar hep zamanda geriyi gösteren bir okla gösterilir.
  • Etkileşimler düğümler ile gösterilirler (burada kırmızı renkli) Aynı zamanlarda düğümler yük, momentum ve enerjinin korunumunun geçerli olmak zorunda olduğu yerleri de gösterir. İlk düğüm, daha önce olan süreci gösterir. Burada bir W- parçacığı yayınlanır. Buna mesajcı parçacığın yayınımı denir.
  • İkinci düğüm parçacıkların oluşumunu gösterir. Burada, W parçacığı bir elektron ve elektron anti-nötrinoya dönüşür.
  • Ya şans eseri bir müon Dünya'nın atmosferinde bir anti-müona çarparsa? Birbirlerini yok ederler veya bi foton yayarlar ya da bir Z parçacığı. Bu sürece Yok Oluş denir.


Aslında, Feynman Diyagramları ( 1965 Nobel Ödüllü Fizikçi Richard Feynmann tarafından geliştirilmiştir) kuantum alan teorisine dayalı olarak düzgün bir matematiksel yaklaşım ile parçacıkların birbirleri olan etkileşimlerini ve bozunmalarını tasvir eder. Bu resimleri kullanarak, zor süreçler daha kolay bir şekilde gösterilir ve meydana gelebilme olasılıkları daha kolay olarak hesaplanabilir.

Buradan Beta Bozunumu sayfasına geri dönebilirsiniz.
Buradan W Parçacığı sayfasına dönebilirsiniz.