MINERVA ile Olayları Tanıma

Burada, daha önce belirtilen olayların MINERVA' da nasıl görüntülendiğini öğreneceksiniz. Temel parçacıkları bulmak ile ilgili bilgilerinizi kullanmanız gerekecek. W parçacığına sahip olayları sinyal olayları olarak seçebilmeyi ve arka plan olaylarından ayırabilmeyi öğreneceksiniz. Tekrar, bu açıklamaları resim galerisi şeklinde bulacaksınız.



Sinyal Süreçleri
  • Yan görünümde olduğu gibi son görünümde de birkaç adet parçacık izleri görülebilir. ATLAS dedektörü ile gözlenen bir olay için bu tipik bir olaydır. Kayıp enine momentum değerini (38 GeV) kaydediniz. Bu olayda, bir nötrino oluşmuştur. O yüzden bu olay ilgi çekicidir! Diğer parçacıkları tanımlayıp tanımlayamayacığımıza bakalım.
  • Son görünümde açıkça bir müonu (veya karşıt-müon) görebiliriz. Dedektörde yarattığı iz, kırmızı kesikli çizgiye ters yönde hareket etmiştir. Bu W parçacığının bir müon (sola doğru giden) ve bir müon karşıt-nötrinosuna (sağa doğru giden) bozunduğunun güçlü bir kanıtıdır.
  • Yukarıdaki ilk fotoğraf olan yan görünümde de görüldüğü gibi birçok görülebilir izler vardır. Yüksek enine momentuma sahip parçacıkları gözlemleyebilmemiz için, belirli "ayrımlar" yapmalıyız. Böylece sadece enine momentumun minimum değerine sahip olan parçacıkları görebiliriz. Minimum değer belirlenmelidir. Minimum enine momentum değeri için 20 GeV oldukça uygundur. Bu, 20 GeV'den daha büyük enine momentuma sahip parçacıkları seçer. Uygulanan ayrım yukarıdaki ikinci resimde görülebilir.


  • Son görüntüde yüksek enine momentuma sahip bir elektronun izini ve zıt yönde giden bir nötrinoyu (Kayıp enine enerji , MET = 39 GeV) görebilirsiniz. Yan görünümde ayrıca iyi olarak izole edilmiş elektronu görebilirsiniz.
  • Lepton izinden aldığımız bilgi bize onun gerçekten bir elektron olduğunu söyler ( elektrik yükün negatif işaretine dikkat ediniz).


Arka plan süreçleri
  • Bu olay sinyal olaylarından ortaya çıkmaktadır çünkü görüldüğü üzere birden çok parçacık demetleri gözükmektedir.
  • İki görüntüde büyütülmüştür ve balık-göz seçeneği sayesinde parçacık demetleri açıkça gözükmektedir.
  • Bu resim olayın daha da büyütülmüş halini göstermektedir. Parçacık demetlerinin etkileşim noktasından (yeşil) oluştuğunu iyi bir şekilde görebilirsiniz. 3 izden daha azına sahip başka bir etkileşim noktasından gelmiş olması muhtemel bir başıboş iz görebilirsiniz. İz sayısı az olduğu için gösterilmemiştir.


  • Bu olay Z parçacığının bozunumunu göstermektedir. Bu parçacık zayıf etkileşimin elektriksel olarak nötr olan mesajcı parçacığıdır. Z parçacığı oluşumundan hemen sonra bir müon ve karşıt-müona dönüşmüştür.
  • Büyütülmüş olan bu görüntüden de görebildiğiniz üzere, proton ışını, müon ve karşıt-müon arka arkaya ilerlemektedir. İki parçacık, yaratılmasından kısa bir süre sonra bozunmuş olan tek bir parçacıktan oluşmuş olabilir. Ayrıca hiç kayıp enine enerji yoktur. Bu da bize bir nötrinonun oluşmadığını söyler.
  • Z parçacığının oluştuğunu ileri sürdüğümüz varsayımı kanıtlamak adına başka bir açıdan da incelemek her zaman daha iyidir. İki müon da farklı elektrik yüklere sahipler.