Den følgende serie billeder indeholder al den information om Feynman diagrammer som er nødvendig for at forstå forklaringerne på de følgende sider. Informationen vises ved hjælp af en populær partikel, i det mindste for fysikere, som ikke desto mindre er ukendt for de fleste mennesker, selvom den hyppigt flyver gennem vores krop: myonen. Der flyver omkring én myon pr sekund gennem et areal på størrelse med en fingernegl ved havoverfladen. (Hvor mange passerer så din krop om året?) Vi bruger dem som billeder der illustrerer rækkefølgen af en vekselvirkning mellem partikler (kollision, spredning, henfald) i rum-tids diagrammer.



  • Disse myoner fra den kosmiske stråling har en levetid på 1/500 millisekund før de henfalder. I dette billede er der et Feynman diagram som viser henfaldet af en myon til en W- partikel og en myonneutrino. W- henfalder selv til en elektron og en elektron antineutrino. Man kan se den kronologiske rækkefølge fra den vandrette akse (tiden, forkortet t) i diagrammet. Den rumlige rækkefølge kan ses ud fra den lodrette akse (s står for space). Der er altid indgående partikler (her en myon) og udgående partikler (her neutrinoer og en elektron) i et Feynman diagram. Leptoner vises med liniestykker med en pil på midten, mens budbringerpartiklerne for de svage (W, Z) og elektromagnetiske (γ) vekselvirkninger vises med en bølgelinie. Antileptoner vises altid med en pil der peger baglæns i tid.
  • Vekselvirkninger beskrives med vertices (her er de farvet røde). De markerer også de steder, hvor bevarelse af ladning, impuls og energi skal være opfyldt. Det første vertex beskriver processen, som skete tidligere. Der udsendes en W- partikel. Det kaldes emission af en budbringerpartikel.
  • Det andet vertex viser skabelsen af partikler. Her er det en W partikel der forvandles til en elektron og en elektron antineutrino.
  • Hvad hvis en myon tilfældigvis ramte en antimyon på sin vej gennem Jordens atmosfære? De ville begge to annihilere, tilintetgøre hinanden, og skabe enten en foton eller en Z partikel. Processen kaldes annihilation.


Faktisk er Feynman diagrammer (opkaldt efter Richard Feynman) billedlige beskrivelser af bidrag fra vekselvirkninger mellem partikler, som beskrives af kvantefeltteori. Ved at bruge disse billeder kan man illustrere komplicerede processer og lettere beregne sandsynligheden for at de forekommer.

Her kommer du tilbage til siden om beta henfald.
Her kommer du tilbage til siden om W partiklen.