Identifikation af begivenheder i MINERVA

Her lærer du hvordan de tidligere nævnte begivenheder ser ud i event display'et MINERVA. Derved kommer du til at bruge din viden om identifikation af elementarpartikler. Du lærer at udvælge begivenheder med en W partikel som signal begivenheder, og at skelne dem fra baggrundsbegivenheder. Igen kan du finde forklaringer i form af et billedgalleri.



signal processer
  • Både i end view og i side view kan man se et mindre antal partikelspor. Det er typisk for en begivenhed som observeres med ATLAS detektoren. Læg mærke til værdien af den manglende impuls vinkelret på stødretningen (83 GeV). I denne begivenhed er der produceret en neutrino. Derfor er begivenheden interessant for os! Lad os se, om vi også kan identificere andre partikler.
  • I end view kan man tydeligt se en myon (eller en antimyon). Dens spor indenfor spordetektoren løber modsat af den røde, stiplede linie. Det er en stærkt hint om et henfald af en W partikel til en myon (som løber mod venstre i dette display) og en neutrino (som løber mod højre).
  • Der er mange spor synlige i side view i det første billede ovenfor. For kun at vise partikler med høj transversal impuls, kan vi definere et såkaldt "cut". På den måde bliver kun partikler med en vis minimumsværdi for den vinkelrette impuls vist. Minimumsværdien skal specificeres. En passende minimumsværdi for transversalimpulsen er 25 GeV. Det udvælger alle partikelspor med en vinkelret impuls større end 25 GeV. Det anvendte cut kan ses i det andet billede ovenfor.


  • I end view kan man se signaturen af en elektron med høj transversalimpuls og en neutrino (MET = 39 GeV) som går i den modsatte retning. I side view kan man også se den velisolerede elektron.
  • Informationen om leptonens spor fortæller os at det virkelig er en elektron (læg mærke til at fortegnet er negativt).


baggundsprocesser
  • Denne begivenhed skiller sig ud fra signalbegivenhederne på to måder: 1. man kan se bundter af partikler og 2. værdien af den manglende transversalimpuls er for lille til at der kan være produceret neutrinoer.
  • Begge views er forstørret og vist med fiskeøje perspektiv. De viser tydeligt bundterne af partikler.
  • Dette billede viser det forstørrede side view af en anden begivenhed. Her kan man genkende to kollisions vertices, som forekommer omkring 60 cm fra hinanden. De to vertices er vist med røde cirkler. Nu har du fået et indtryk af hvordan en fuld event identifikation kan være.


  • Dette event display viser henfaldet af en Z partikel, som er den elektrisk neutrale budbringer af den svage kernekraft. Z partiklen henfalder umiddelbart efter sin tilblivelse til en myon og en antimyon.
  • Som man kan se i dette forstørrede kig i retning af protonstrålen, går myonen og antimyonen stik modsat hinanden. De to partikler kan stamme fra en partikel som er henfaldet efter at den er skabt. Ydermere er der ingen manglende transversalimpuls overhovedet, hvilket betyder, at der ikke blev produceret en neutrino.
  • Det er altid bedst med krydscheck for at underbygge antagelsen om at det er en Z partikel der er blevet produceret. De to myoner har modsatte elektriske ladninger.