W-Yolu
W-Yolu sayfamıza hoşgeldiniz. Bu yolu takip ederseniz Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (BHÇ) içinde olan parçacık dedektörü ATLAS tarafından kaydedilmiş gerçek veriler ile çalışacaksınız. Bu bilimsel seyahatiniz süresince, temel parçacıkları nasıl tanıyabileceğinizi, olay topolojilerini belirlemeyi ve büyük verilerden sonuç çıkarmayı ve bilgi edinebilmeyi öğreneceksiniz.
Bunu yapabilmek için, biraz dedektif gibi çalışmanız gerekecek. Proton-Proton çarpışmalarında (olay dediğimiz durum) birçok parçacık oluşur. Burada önemli görev, temel parçacıklar dediğimiz parçacıkları bulmak ve onları oluşturan fiziksel durumları bağdaştırabilmektir. Bunu başarabilmek için de fizikçilerin karşılaştıkları güçlüleri öğreneceksiniz.

Aşağıdaki animasyon ilginizi başrol olan W parçağına çekecek. W parçacığı, radyoaktif bozunmada önemli bir rol oynamaktadır, örnek olarak Potasyum-40. Potasyum-40 kararsız halde bulunan, çekirdeğinde 40 nükleona sahip (19 proton ve 21 nötron) ve negatif ya da pozitif beta parçacığının yayınımı ile bozunan bir izotoptur. İllüstrasyon olarak Potasyumu seçtik çünkü Potasyum vücudumuz için gerekli esas elementlerdendir ve hücrelerimizdeki su içeriğinden sorumludur. Ayrıca, vücut sıvılarımızda da önemli bir elektrolittir. Vücudunuzdaki 100 gram Potasyumun her 9000. potasyum atomu Potasyum-40'tır. Animasyonumuz, parçacık fizikçilerinin vücudumuzdaki beta bozunumunu nasıl gördüklerini gösteriyor:


Tim Herrmann, Konrad Jende, CERN, Temmuz 2010

Beta bozunumu hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.