Περιεχόμενα
- Σκοπός/Εργασία
- Ταυτοποιώντας Σωματίδια
- Ταυτοποιώντας Γεγονότα
-
Μέτρηση
- Η δομή του πρωτονίου
- Η Έρευνα για το σωματίδιο Higgs
- Ανάλυση
Η δομή του πρωτονίου
Τα πρωτόνια παράγονται και οδηγούνται σε σύγκρουση στον LHC. Σε μεγάλες ενέργειες, το πρωτόνιο δεν αλληλεπιδρά ως σύνολο, αλλά η αλληλεπίδραση πραγματοποιείται ανάμεσα στα συστατικά του. Αυτό το γεγονός δίνει τη δυνατότητα διερεύνησης της εσωτερικής δομής του πρωτονίου, αναλύοντας τα προϊόντα των συγκρούσεων. Η εργασία μέτρησης συνίσταται στην εύρεση όλων των γεγονότων όπου παράγεται ένα σωματίδιο W. Το τελευταίο διασπάται σε ένα λεπτόνιο (ηλεκτρόνιο ή ποζιτρόνιο, μιόνιο ή αντιμιόνιο) και στο αντίστοιχο νετρίνο. Αυτά τα γεγονότα ονομάζονται γεγονότα-σήματα, σε αντίθεση με τα γεγονότα που δεν περιέχουν τη διαδικασία που μας ενδιαφέρει (και είναι πολλά!) που τα ονομάζουμε διαδικασίες υπόβαθρου.
Εργασία 1
Ανακάλυψε τη δομή του πρωτονίου!
Επέλεξε όλα τα γεγονότα-σήματα (γεγονότα με παραγωγή σωματιδίου W) από τα 50 γεγονότα του πακέτου σου. Από αυτά, υπολόγισε το ηλεκτρικό φορτίο του σωματιδίου W. Αφού συνδυάσεις τα αποτελέσματα, προσδιόρισε το λόγο του αριθμού των θετικά φορτισμένων W προς τον αριθμό των αρνητικά φορτισμένων W. Ονόμασε αυτόν τον λόγο R±.Παρακάτω μπορείς να δεις μια καλύτερη συνολική εικόνα όλων των δυνατών γεγονότων-σημάτων και διαδικασιών υπόβαθρου.
In order to identify an event as a signal event you should notice the following criteria. It is realy a signal event, if
- there is EXACTLY ONE Lepton (either an electron or a positron or a muon or an anti-muon),
- which appear isolated (meaning it DOES NOT appear inside a JET) and
- has a transverse momentum (Pt) greater than 20 GeV. Furthermore
- a missing transverse momentum (MET) of AT LEAST 25 GeV is required in the event and
- the angle between the charged lepton and the MET line in transversal plane must be between 160° und 200°.
Only if an event fulfils all these criteria a W particle was created in this event and thus we call it a signal event.