Yap!

Şimdiki işiniz Z bozonu, diğer parçacık kütleleri ve Higgs'i aramak için bir dizi ölçüm gerçekleştirmek, bu ölçümlerden histogramlar oluşturmak ve sonunda diğer grupların yaptığı, birbirini tamamlar nitelikte olan histogramlarla birleştirmektir. Eğer bir histogramın ne olduğunu bilmiyorsanız bağlantıya tıklayınız. HYPATIA'nın değişmez kütle hesaplayıcısını kullanacağız. Nasıl kullanılacağını öğrenmek için HYPATIA'nın resmi internet sitesi bağlantısına tıklayınız. Bu alıştırmada bu araçlarla beraber HYPATIA'dan parçacık tanımlama bilgisini kullanacaksınız.

Çarpışma görüntüleriniz (olay görüntüleri) aşağıdakilerle birlikte bir çok olayın karışımını içerir:

  • Z bozonunun (ve diğer parçacıkların) bozunduğu elektron-pozitron ve müon-karşıt müon olayları
  • Higgs adayı foton-foton olayları
  • Higgs adayı 4 leptonlu olaylar

Ayrıca arkaplan olayları olarak adlandırdığımız çarpışma sonucu oluşan tamamen farklı tipteki parçacık olaylarını da içerir. Temelde kuark ve gluonlardan oluşan jetler ve W bozonları gibi. (Bunların nasıl göründüğünü hatırlamıyorsanız Olayları Tanıma sayfasına geri gidiniz). Bir Z bozonunun, Higgs bozonunun ya da diğer parçacıkların oluşup oluşmadığını anlamak için parçacık tanımlama bilginizi ve HYPATIA değişmez kütle hesaplayıcısını kullanmalısınız.

Neler yapacaksınız?

  1. HYPATIA'da her çarpışma için parçacığın varlığı ile ilgili işaretler bulmaya çalışın. Örneğin,
    • Bir elektron-pozitron ya da müon-karşıt müon çifti yakalayarak bir Z bozonu,
    • Bir foton-foton çifti yakalayarak bir Higgs bozonu
    • 2 tane lepton çifti (e+e-e+e-, e+e-μ+μ-, μ+μ-μ+μ-) yakalayarak bir Higgs bozonu
    Böyle parçacık çiftleri bulamazsanız bu bir arkaplan olayı olabilir. HYPATIA'da işaret araçları ve parçacık bilgisi kullanarak kararınızı veriniz. Hangi olaylara baktığınızı takip etmeye yardımcı olması için hesap cetvelini doldurunuz.
  2. Eğer yukarıdaki parçacıkların birinden bozunan parçacıkları gördüğünüzü düşünüyorsanız, o izleri ya da objeleri seçip HYPATIA değişmez kütle tablosuna yerleştiriniz.
    1. Eğer bir çift elektron ya da bir çift müon izi bulursanız, Z bozonu ya da daha hafif olan J/Psi¨ ya da Upsilon parçacığını bulmuş olabilirsiniz.
    2. Eğer 2 çift lepton görecek kadar şanslıysanız, ikisini de yerleştiriniz; elinizde 4 leptona bozunan bir Higgs adayı olabilir!
    3. Eğer iki fotona bozunan bir Higgs bozonu adayı gördüğünüze inanıyorsanız, iki fotonu da seçiniz ve HYPATIA değişmez kütle tablosuna yerleştiriniz.
  3. Eğer çarpışmanın bir arkaplan olayı (zıt yüklü lepton çifti veya bir çift foton değilse) oluşturduğunu düşünüyorsanız, olayı önemsemeyip bir sonraki olaya geçiniz.
  4. Tüm olayları analiz ettikten sonra, şu komutu vererek Değişmez Kütle Tablosu'nu aktarınız HYPATIA: File->Export Invariant Masses. Dosya normalde Invariant_Masses.txt adında olacaktır (Değiştirmeyiniz!). Dosyayı kolay erişim için masaüstüne yerleştiriniz.
  5. Grafiği gönderme sayfasına gidiniz ve oluşturduğunuz değişmez kütle dosyasını yükleyiniz.