Protonun Yapısı
Protonlar BHÇ' de demetler halinde çarpışmaya sokulmaktadırlar. Yeterli yüksek enerji düzeylerinde protonlar bir bütün olarak tepkimeye girmezler, sadece bileşenleri birbirleriyle etkileşir. Bu size, çarpışmanın ürünlerini analiz ederek protonun iç yapısı hakkında fikirler elde edebilme imkanı verir. Ölçüm görevi, W parçacığının oluştuğu tüm olayları bulmak ve saymaktır. W parçacığı bir leptona (elektron veya pozitron, veya bir müon veya karşıt-müon) ve ona eşlik eden bir nötrinoya dönüşür. Bu olaylara biz sinyal olayları diyoruz. Ek olarak birçok arka plan olayları da göreceksiniz.
Ölçümlerinizi yaptığınızda sonuçlarınızı hesaplayabileceksiniz. Burada nasıl yapacağınız açıklanmıştır.

Görev 1

Protonun yapısını keşfet!

Veri paketinizdeki 50 olay içerisinden tüm sinyal olaylarını (W parçacığı oluşturan olayları) seçin. Bunun için, W parçacığının elektrik yükünü belirlemeniz gerekmektedir. Sonuçlarınızı birleştirdikten sonra, pozitif yüklü W parçacıklarının negatif yüklü W parçacıklarına oranını belirlemeniz gerekecek. Buna R± diyoruz.


Aşağıdaki taslak size sinyal ve arka plan olayları hakkında daha iyi bir genel bakış vermektedir.



Bir olayı sinyal olayı olarak tanımlayabilmeniz için öncelikle aşağıdaki kritere dikkat etmeniz gerekmektedir. Olay ancak gerçekten bir sinyal olayıdır, eğer



  • En azından 20 GeV bir kayıp enine momentum (MET) olayda var ise ve
  • Tam olarak bir lepton ( ya bir elektron veya bir pozitron veya bir müon veya bir karşıt-müon) 20 GeV'den büyük bir enine momentuma (PT) ve 0.2'den küçük bir izolasyon değerine sahip ise.


Bir olay eğer bu iki kriteri de tam olarak sağlıyor ise bir W parçacığı yaratıldı diyebiliriz ve dolayısıyla bu olay bir sinyal olayı olur.